Net als vorig jaar organiseert de Nijmeegse afdeling van het Humanistisch Verbond op zaterdag 23 juni (vanaf 19.00u) een avond in de Lindenberg die in het teken van Wereldhumanisme Dag staat! Hoofdthema: wat mag en kan je als Humanist (nog) geloven? Dit jaar leveren de Jong Humanisten Nijmegen een belangrijke bijdrage aan deze avond!

In het verleden werden onze ervaringen met de wereld voornamelijk bepaald door onze directe omgeving. Door de toenemende globalisering, de voortgang van de technologie en de steeds groter wordende invloed van (digitale) media hebben hier in korte tijd flinke veranderingen plaatsgevonden. De werkelijkheid was altijd al subjectief, want immers gebaseerd op onze ervaringen. Maar deze veranderingen hebben een enorme invloed op hoe wij waarheid ervaren. Wat is waarheid, wat is schijn, en waarop kunnen we in deze tijden nog vertrouwen?

Tijdens deze avond bieden we een gevarieerd programma, waarbij een aantal sprekers hun licht laten schijnen op deze thematiek. De avond wordt omlijst door livemuziek, voordrachten van een dichter en videoboodschappen van andere humanisten wereldwijd. Na afloop van het officiële programma openen we onze bar, en kunnen de inspirerende voordrachten worden nabesproken onder het genot van een drankje.

 
Sprekers, muziek en poëzie van de avond:
Dr. Kasper Welbers, communicatiewetenschapper. Hij doet onderzoek naar de rol die journalisten spelen in de samenleving, en hoe deze functie van poortwachter is veranderd in het digitale tijdperk. Hoe verhoudt zich het spel tussen waarheid en werkelijkheid met betrekking tot digitale informatiestromen?
Anne Hermsen, kunst-educator en programmamaker Kunst en Technologie. Al eeuwenlang schept men utopieën. Denk aan Plato’s Ideale staat, of Thomas More’s Utopia. Technologie biedt nieuwe kansen tot het ontwikkelen en realiseren van nieuwe werkelijkheden. Waar ligt de grens van schijn en werkelijkheid met deze nieuwe mogelijkheden?
Jaap de Wijze, al jarenlang actief binnen de afdeling Nijmegen van het Humanistisch Verbond. Hij combineert tijdloze en filosofische beschouwingen met persoonlijke interpretaties en plaatst deze in de hedendaagse actualiteit. Hij geeft diverse lezingen over het ontstaan van Christendom en het ontstaan van de mythe van Jezus Christus.
Tjeu Raaijmakers, gitarist/zanger en man achter Nomadic Drive/Ben Dover. Beïnvloed door meer stijlen dan je op één hand kunt tellen is hij altijd op zoek naar iets nieuws. Kort samengevat kun je zijn muziek beschouwen als dromerige, melancholische swamp-grunge
Rik Sprenkels, dichter, op papier en op het podium. In zijn gedichten legt hij met veel genoegen de vinger op de zere plek. Hij schrijft kleine tragedies in dichtvorm, waarbij hij meer zegt dan hij zegt en de lezer en luisteraar achterlaat met een bittere smaak in de mond. Poëzie is voor hem een voortdurende strijd tegen het cynisme.

Wanneer, waar, entree

Tijdstip: Zaterdag 23 juni – Inloop 18.30 – Start programma 19.00
Locatie: De Lindenberg, Ridderstraat 23, Nijmegen
Toegang: gratis